Veilig de vakantie door: Praktische securitytips om hackers geen vrij baan te geven
2024
Zon, zee en strand: de vakantieperiode is bijna aangebroken. Voor veel werknemers is cybersecurity wel het laatste waar ze nu mee bezig zijn. Helaas kijken ook cybercriminelen reikhalzend uit naar de zomer. Met deze tips verklein je de kans op een cyberincident.
Bij veel bedrijven is het in de zomermaanden geen ‘business as usual’. Vaak is de bezetting lager omdat vaste krachten op vakantie gaan. Hierdoor verlopen interne processen anders dan normaal. In sommige branches, zoals de horeca, is het juist extra druk: daar worden veel nieuwe en tijdelijke krachten aangenomen. Verder zijn veel werknemers minder alert rond hun vakantie. Bijvoorbeeld omdat ze druk bezig zijn met hun vakantieplannen of nog snel wat werk af moeten maken. Dit zijn gunstige omstandigheden voor cybercriminelen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld via e-mail voordoen als een werknemer die op vakantie is en zo fraude plegen. Denk hierbij aan ‘de CEO’ die de financiële afdeling vanaf zijn vakantieadres verzoekt om ‘even snel’ een betaling te voldoen. Ook kan een aanvaller ervoor kiezen om juist nu phishingmails te versturen, in de hoop dat een van de werknemers niet oplet of dat de IT-specialist die het digitale brandje moet blussen zelf vrij is. En dan is er nog het risico dat zakelijke apparaten tijdens de vakantie gestolen worden of kwijtraken. Kortom, ook in de zomermaanden ligt een cyberincident op de loer.
Wil je als manager of ondernemer toch zorgeloos op vakantie? Wees je dan bewust van de securityrisico’s en tref voorzorgsmaatregelen. De volgende tips zijn een goed startpunt:
- Communiceer helder over vakanties en thuiswerken: Zorg ervoor dat iedereen weet wie er wanneer op vakantie is en wie hun taken overnemen. Maak ook duidelijke afspraken over thuiswerken en de bevoegdheden van vakantiegangers. Als alle werknemers hiervan op de hoogte zijn, is de kans kleiner dat een cybercrimineel iemand weet te misleiden. Er gaat dan bijvoorbeeld een belletje rinkelen als er een verdachte e-mail binnenkomt: deze persoon is vrij en hoort niet te mailen.
- Zorg voor een goede IT- en securitybezetting: Ook IT- en securityprofessionals hebben natuurlijk recht op vakantie. Dit mag echter niet leiden tot een gapend gat in expertise waar aanvallers misbruik van kunnen maken. Het is cruciaal dat er altijd iemand beschikbaar is voor het melden en behandelen van incidenten. Sommige bedreigingen kunnen nou eenmaal niet wachten tot na de vakantie. En als het echt misgaat, moet het securityteam snel kunnen opschalen. Wellicht kan je ICT partner bijspringen.
Onderstaand nog enkele tips om bedrijfsapparaten zoals Smartphone's Tablets en laptops veilig te houden tijdens vakanties:
1. Wi-Fi Wijsheid: Vermijd openbare Wi-Fi netwerken. Gebruik je eigen data of een VPN als je onzichtbaar wilt zijn.
2. Update Alert: Houd je apparaten bijgewerkt. Het is als het updaten van je paspoort voordat je op reis gaat - essentieel voor een soepele ervaring.
3. Wachtwoord Keuzes: Kies sterke wachtwoorden. Denk aan een wachtwoord als een geheime handdruk - alleen bekend bij jou en je apparaat.
4. Backup Basis: Maak back-ups van je bestanden.
5. Phishing Filter: Wees alert op verdachte berichten. Het is als het controleren van je drankje in een bar - je weet nooit wie er iets in heeft gedaan.
6. Apparaat Alarm: Laat je apparaten nooit onbewaakt achter. Het is als je portemonnee op tafel laten liggen - een uitnodiging voor problemen.
Hopelijk maken deze tips vakantiegangers op een luchtige manier bewust van de noodzaak om hun apparaten te beschermen, zonder technisch jargon. Veiligheid kan ook leuk zijn! Twijfels of uw bedrijf goed beveiligd is? Neem snel contact op met een van onze ICT professionals, wij helpen u graag verder 070 307 66 00 of vraag een vrijblijvend gesprek aan via ons contactformulier.