Skip to main content

Ransomware grijpt om zich heen, is uw organisatie Ransomware-ready?

2024

Ransomware kost de Nederlandse samenleving jaarlijks vele miljoenen euro’s. Wat is de aard en omvang van dit probleem? 

‘Ransomware is een lucratieve business met veel slachtoffers’

Gijzelsoftware vindt zijn oorsprong in de jaren 80. De eerste ransomware-aanvallen waren technisch niet verfijnd en vonden slechts sporadisch plaats. Pas in het nieuwe millennium kreeg ransomware echt voet aan de grond. Dit hangt samen met de komst van cryptovaluta zoals de bitcoin. Cybercriminelen kregen hiermee een niet-traceerbare methode om het losgeld te innen. Zo ontstond de moderne ransomware-aanval, waarbij malware bestanden versleutelt en de aanvallers vervolgens een bedrag in cryptovaluta eisen. Inmiddels is ransomware uitgegroeid tot een professionele miljardenindustrie, gerund door criminele groeperingen. En daar horen professionele verdienmodellen bij zoals ransomware-as-a-service (RaaS). Hierbij voeren de ontwikkelaars van de ransomware zelf geen aanvallen uit, maar laten ze dit over aan partners die een deel van de opbrengst krijgen. Zo verkleinen de ontwikkelaars het risico om zelf gepakt te worden. Het is een lucratieve business waar iedereen van profiteert.

Impact van een aanval

Een lucratieve business met veel slachtoffers. Volgens beveiligingsbedrijf Sophos werd in 2021 twee derde van de bedrijven wereldwijd aangevallen met ransomware. De geëiste losgeldbedragen variëren van een paar duizend euro tot vele miljoenen. Maar het losgeld is slechts een fractie van de totale kosten. Vaak gaat er werk verloren. Ook kan het weken duren voordat een bedrijf weer volledig operationeel is. Dat leidt tot productiviteitsverlies, misgelopen inkomsten en reputatieschade.

Het betalen van losgeld biedt overigens geen enkele garantie dat u weer toegang krijgt tot de gegijzelde gegevens. Niet voor niets adviseert de politie om nooit te betalen, ook omdat u daarmee de kas van de aanvallers spekt. De afweging tussen wel en niet betalen is echter vaak lastig te maken. Bovendien gijzelen veel moderne ransomware varianten de data niet alleen, maar dreigen ze deze ook openbaar te maken als het losgeld niet wordt betaald. Dit wordt double extortion (dubbele afpersing) genoemd. Ransomware kost de Nederlandse samenleving jaarlijks vele miljoenen euro’s. In dit hoofdstuk schetsen we de aard en omvang van dit probleem.

Bovenstaande is de eerste passage uit het KPN e-book over ransomware, wilt u meer weten over:

  • Hoe een ransomware-aanval werkt, met praktijk voorbeelden?
  • Hoe de impact van Ransomware is te beperken?
  • Of hoe je cybersecurity kunt aanpakken?

Bestel dan het volledige digitale KPN e-book "Ransomware-ready?" via ons contactformulier

Meer weten over Ransomware en Security mogelijkheden om uw kritische bedrijfsinformatie te beschermen? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten of neem contact op via telefoonnummer 070 307 66 00.