Skip to main content

Glasvezeluitbreiding in Nederland in volle gang! Wat zijn de verschillende opties?

2024

Nederland ondergaat momenteel een indrukwekkende glasvezelrevolutie, waarbij hele gemeenten worden voorzien van snel en betrouwbaar internet via glasvezel. Dit biedt niet alleen voordelen voor huishoudens, maar ook voor bedrijven die op zoek zijn naar een betere en vooral snellere internetverbinding om hun activiteiten en bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Tijd om eens dieper in te gaan op de verschillende opties die glasvezel te bieden heeft.

Fiber to the Home (FttH): Voor thuis en zakelijk gebruik

Een opvallende ontwikkeling in de glasvezeluitbreiding is Fiber to the Home (FttH). Zoals de naam al doet vermoeden, richt FttH zich op het aansluiten van woningen en (klein) zakelijke gebruikers op het glasvezelnetwerk. Dit betekent dat individuele huizen en bedrijven -waar het interessant is voor de betreffende Provider (Glaspoort (KPN), Delta, Odido) om glasvezel aan te leggen- toegang krijgen tot de voordelen van ultrasnelle internetverbindingen.

De voordelen van FttH voor bedrijven zijn talrijk. Hogere downloadsnelheden, snellere uploads, symmetrische snelheden (FttH heeft ook altijd symmetrische bandbreedtes), minder latency, en een betrouwbare verbinding dragen bij aan efficiëntere bedrijfsvoering. Dit maakt het mogelijk om probleemloos te werken met cloudapplicaties, online samenwerkingstools als MS365 for Business en meer.

Fiber to the Office (FttO): Voor met name grotere bedrijven en kantoren

Voor grotere bedrijven en kantoren die behoefte hebben aan een geavanceerdere internetinfrastructuur, is er Fiber to the Office (FttO). FttO gaat verder dan FttH door specifiek gericht te zijn op de zakelijke behoeften en de zwaardere interne netwerken.

FttO biedt bedrijven extra voordelen, zoals dedicated verbindingen, gegarandeerde bandbreedte, symmetrische snelheden, gescheiden paden ten opzichte van overige verbindingen die het pand binnenkomen, service level agreements (SLA's) voor maximale betrouwbaarheid en uptime.

Dit is cruciaal voor bedrijven die zware data-intensieve toepassingen gebruiken, zoals grote bestandsoverdrachten, geavanceerde data-analyse en 24/7 online dienstverlening.

Welke optie is geschikt voor uw werkomgeving?

De keuze tussen FttH en FttO hangt naast de beschikbaarheid af van de behoeften en omvang van uw bedrijf, daarnaast is het ook van belang welk budget er beschikbaar is voor een snelle, stabiele en veilige internetverbinding. Kleine bedrijven en thuiskantoren kunnen vaak volstaan met FttH, terwijl grotere organisaties de voordelen van FttO kunnen waarderen.

Het goede nieuws is dat glasvezelnetwerken in Nederland steeds toegankelijker worden voor bedrijven van verschillende groottes. Dit opent de deur naar een digitale wereld van mogelijkheden voor verbeterde connectiviteit en groei.

Neem contact op met één van onze specialisten om de beste optie voor uw bedrijf te bespreken en te profiteren van de voordelen van glasvezel in Nederland!

Zie hier de grote verschillen tussen FTTH en FTTO glasvezelverbindingen